Als doorwinterde tuinier streef je naar een weelderig gazon en een gezonde tuin die niet alleen aantrekkelijk voor het oog is, maar die ook functioneel is en gemakkelijk te onderhouden valt. Om van dit soort tuin de jouwe te maken, zijn er twee soorten planten die je als geheim ingrediënt kunt gebruiken. Hier lees je welke planten dit zijn en waarom ze je zoveel voordelen kunnen opleveren. 

Meest veelzijdige struik

De meest veelzijdige struik die je zowel kunt gebruiken als heg, om je border te omhagen of als solitaire plant in je tuin, is de liguster. Omdat deze plant goed gedijt in verschillende boomsoorten en zowel in de zon als in de schaduw kan groeien, zijn ze populair bij elk tuinier. Ligusters zijn winterhard, maar ze kunnen ook extreme temperaturen verdragen. Ideaal voor zo’n onvoorspelbaar klimaat als het onze dus. Verder is een echte kracht van liguster de dichtheid van zijn bladeren. Dat maakt van deze plant een uitstekende keuze om privacy in je tuin te creëren en om voor beschutting op warme dagen te zorgen. Door de liguster als heg te gebruiken, vorm je een dichte barrière die nieuwsgierige blikken tegenhoudt en geluiden dempt, waardoor jij volledig kunt ontspannen wanneer je in je kleine paradijsje vertoeft.

Lief voor plant en dier

Als tuinier ben je een echte natuurliefhebber. Door liguster in je tuin te planten, doe je de vogels ook een groot plezier. Ligusterstruiken produceren namelijk bessen die geliefd zijn bij vogels. Vogels worden aangetrokken door deze heerlijke lekkernijen en vinden ook beschutting in het dichte gebladerte van je ligusterstruik. Je geeft de vogels dus niet alleen voedsel, maar ook een veilige plek om een nest te kunnen bouwen.

Onderhoudsvriendelijke bescherming

Toegegeven, onkruid kan een doorn in het oog zijn wanneer je je tuin wil bewonderen. Maar door met onkruidverdelgers aan de slag te gaan, schaad je niet alleen het onkruid, maar ook de omliggende begroeiing en de dieren en nuttige insecten die in je tuin wonen. Om op een natuurvriendelijke, maar tegelijkertijd ook onderhoudsvriendelijke manier onkruid te gaan bestrijden, maak je het best gebruik van bodembedekkers. Deze vaak prachtige planten spelen een cruciale rol bij het beschermen van je bodem tegen erosie en ze onderdrukken de groei van ongewenst onkruid. Door je bodem te beplanten met bodembedekkers, wordt het vocht in de grond vastgehouden en krijgt onkruid geen kans. Een ander groot voordeel van bodembedekkers is dat ze ook esthetisch een meerwaarde voor je tuin bieden. Ze vormen namelijk een prachtig tapijt van kleurrijke bloemen en bladeren gedurende het groeiseizoen, waardoor je visueel aantrekkelijke texturen en contrasten creëert die je tuin echt tot een waar paradijs maken