Je huis verwarmen is deels een noodzaak; je wil in de winter natuurlijk niet in de kou zitten. Anderzijds kan je huis verwarmen ook een manier zijn om het thuis gezellig te maken. Die warmte komt dan idealiter niet van je centrale verwarming of van je vloerverwarming, maar wel van een knetterend haardvuur. Het comfort van de warmte van een houtkachel of haard op gas is niet te evenaren.

Keuzestress

Een haard op gas en een houtkachel zijn populaire keuzes als het gaat om het verwarmen van je woning en om het creëren van een gezellige sfeer. Beide hebben unieke kenmerken en voordelen, waardoor ze aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten gebruikers. Dat maakt het soms moeilijk kiezen.
Gashaarden bieden zowel gemak als gebruiksgemak. Met een eenvoudige druk op de knop kunnen ze snel warmte genereren, waardoor ze ideaal zijn wanneer je een drukke levensstijl hebt. Omdat je geen brandhout moet gaan verzamelen en opslaan, is een haard op gas waarschijnlijk de meest praktische keuze. Zo’n haard is immers een schone en efficiënte warmtebron. Een ander voordeel van een haard op gas is dat zo’n haard vaak bediend kan worden met een afstandsbediening of met een thermostaat, waardoor je de temperatuur gemakkelijk kunt regelen.
Een houtkachel straalt op zijn beurt dan weer een unieke charme en warmte uit. Dit soort kachel kies je niet alleen om zijn gezellige warmte, maar ook om zijn knisperende geluid en het prachtige vlammenspel. Deze troeven maken van een houtkachel een totaalbeleving. Houtkachels zijn ook milieuvriendelijker omdat ze hernieuwbare brandstof gebruiken. Bovendien zijn de nieuwste houtkachels er ook op voorzien om de warmte-afgifte ervan goed te kunnen regelen.

Aandachtspunten

Wanneer je een keuze moet maken tussen een houtkachel of een haard op gas, moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo vereisen gashaarden een gasaansluiting, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Bovendien ben je voor een gashaard afhankelijk van fossiele brandstoffen, wat een milieubewuste keuze kan beïnvloeden. Houtkachels vragen dan weer meer aandacht en onderhoud.

Wat bepaalt je keuze?

Het zullen voornamelijk je persoonlijke voorkeuren, je levensstijl en het belang dat je hecht aan milieubewuste overwegingen zijn die bepalen welk soort haard het best bij je past. Of je nu voor een houtkachel of een haard op gas gaat, je kiest sowieso voor een verwarmingselement dat bijdraagt aan de warmte, sfeer en gezelligheid in je huis. Je kunt het gebruiksgemak, de esthetiek van beide soorten haarden en de impact die ze op het milieu hebben, gebruiken als argumenten voor of tegen één van beide haarden. Wil je echt zeker zijn van je keuze? Win dan zeker professioneel advies in wanneer je deze beslissing maakt. Je zult sowieso beroep moeten doen op een professional om je haard veilig te laten installeren.